Novinky

25.04.2010 17:28

Tak se znovu hlásíme, tentokrát ale nepřinášíme příliš dobré zprávy.

V úterý ( 20.4 ) večer si Bínka začala olizovat vulvu častěji než obvykle, ale vzhledem k tomu, že jsme s tímto problémem už byly před půl rokem u doktora, který nic nezjistil, nepřikládaly jsme tomu takovou váhu. Ve středu začala být Bínka unavěnější a olizovala se stále častěji a ve čtvrtek ráno jsme objevily nazelenalý hnisavý výtok. Po telefonátu na veterinu jsme se tam okamžitě vydaly.

U doktora Bínku čekalo sono, díky kterému zjistili, že se jedná o pyometru - hnisavý zánět dělohy, ačkoli Béďa neměla krom té únavy a výtoku žádný z typických příznaků - nadměrné pití, nadměrné močení, zvracení, bolest zadních nožiček, zvětšování objemu břicha nebo nechutenství.

Pyometra (hnisavý zánět dělohy) se týká většinou starších a hlavně nekastrovaných fenek. Dochází k ní po 1- 3 měsících po hárání, náš veterinář uvedl jako příčinu konkrétně to, že Bínka neměla miminka, proto nedocházelo k ,,čištění'' děložní sliznice, která byla zbytnělá a docházelo k produkci hlenu, na který se pak ,,nachytaly'' bakterie (ty se v děloze normálně vyskytují) a už to bylo. V odborných článcích na internetu a v knížkách nikdy neuvádějí jako příčinu fakt, že fenka neměla mimča. Tímto onemocněním trpí i fenky, které štěňátka měly. Nicméně měl náš veterinář pravdu v tom, že pokud by Binýšek alespoň jednou miminka měla, byla by tu šance, že by pyometrou neonemocněla, ale to jsou jenom dohady, je zbytečné o tom vůbec přemýšlet. Takže pokud jste taky zastánci nekastrovaných fenek ať už se štěňátky nebo bez, kvůli tomuhle onemocnění svůj názor měnit nemusíte. Existují dvě formy - otevřená a uzavřená. U uzavřené formy je děložní krček zavřený a obsah se v děloze hormadí, kdežto u otevřené formy, kterou měla i Bínečka, je děložní krček otevřený a fenka má abnormální výtok. Obecně se tato forma označuje za lepší, jednak proto, že ji včas rozpoznáte, ale taky proto, že obsah z dělohy vytéká a nehromadí se tam, tudíž je taky označována za ,,bezpečnější''. Nutno dodat, že se jedná o onemocnění životu nebezpečné, ale samozřejmě jen pokud není včas odhaleno a léčeno.

Léčit se může buď kastrací nebo podáváním léků. Vzhledem k tomu, že úspěšnost léků je pouze 70% a onemocnění by se i tak mohlo kdykoli vrátit, přistoupily jsme na kastraci.

1. den po operaci to nevypadalo zrovna valně, Bínečka se nepostavila na zadní nožičky, nemohla čůrat, nic nesnědla ani nevypila.

2.den po operaci se Bínka už na nožky postavila, vyčůrala se, ale pořád nic nevypila (ani nesnědla) a začala kašlat. A protože jsme s panem doktorem byly domluvené, že pokud do sebe Myška nedostane žádnou vodu, bude muset na kapačky, vydaly jsme se hned zrána na veterinu. Když se dozvěděli, že Bínka kašle a při poslechu zjistili něco na plicích, poslali nás na rentgen. Tam sice zjistili, že jsou plíce v pořádku, ale objevili i zvětšené srdce. Bylo nám řečeno, že srdíčko asi nezvládlo ten nápor - jednovaté látky v těle + narkozu a operaci, a že by se mělo zase smrsknout. Za 14 dní jdeme znovu na rentgen a pokud by se jim srdíčko zase nezdálo, našly jsme si kardioložku s příslušným vybavením, ale snad to nebude třeba. Kapačky se tedy nekonaly a na další kontrole odpoledne jsme dostaly antibiotika v tabletách a stříkačku, kterou Bínka dostává alespoň nějakou vodu.

Dneska už Bínka skoro nekašle - pravděpodobně zabrala antibiotika. Chodí, čůrá, už si přišla i pro snídani, takže je to pořád lepší a lepší. Ráno měla dokonce snahu prohnat kočku. Další kontrola nás čeká zítra (pondělí 26.4), tak uvidíme, co nového se dozvíme.

Nemůžeme nezmínit, že jsme byly minulý víkend v sobotu na frisbee semináři v Kiricanu Olomouc. Opravdu úžasný seminář, zase nám hodně pomohl. Potkaly jsme tam taky kachňáka Gaspara Sexy Rexy! Takže další frisbee kachna! Pěkné fotky Elišky od Gaspara najdete tady. Nedělní odpoledne jsme strávili na našem cvičáku výborným trénikem agility. Celý víkend se opravdu vydařil.

—————

Zpět


Kontakt

Lucka Rutarová a Bína


 

Za peníze si možná koupíš dobrého psa,ale nekoupíš si za ně zavrtění jeho ocasu.